DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Doğada belirli bir noktadan bir diğer noktaya, belirlenen bir zamanda ve parkurda hedefe varmak amaçlı yapılan, tempolu sportif yürüyüşlerdir.
Hiking. :Sabah başlayıp akşam biten yerleşim yerlerine yakın “günübirlik yürüyüş’’
Trekking : Birkaç gün süren, zorlu, konaklamalı ve/veya “kamplı yürüyüş”
Backpacking : Bir hayat tarzı olarak temel ihtiyaçların sırt çantasında taşındığı, “plansız ve belli bir takvime uymayan yürüyüş”
Expedition : Organizasyon gerektiren, belli bir amaç için yapılan daha planlıhareket etmeyi gerektiren ”uzun veya kısa süreli kamplı/konaklamalı yürüyüş”
Lider
Yürüyüş ekibine liderlik eden kişidir. Bu kişinin bilgili, becerili ve deneyimli olması gerekir. Tüm kararları alır ve uygular. Liderin her zaman ekibin en önünde yürüme zorunluluğu yoktur.
Liderin Bilmesi Gereken Hususlar :
• Yürüyüş rotasının seçimi ve detaylandırılması
• Ekipteki sporcu sayısının bilinmesi
• Yürüyüşün süresi
• Alınması gereken malzemeler ( giysi, yiyecek ve teknik malzemeler )
• İlk yardım bilgisi ve ilk yardım seti
• Pusula, altimetre, harita, GPS okuma bilgisi
• Hava raporunun alınması
• İnsan psikolojisi
• Dağ hastalıklarının bilinmesi
ARA SPORCU
Lider ile artçı arasında yürüyüş rotasını takip eden kişidir.
ARTÇI
Liderin yardımcısıdır. Ekibin en sonunda yer alır. Yürüyüşleri izler, davranışlarını kontrol eder, gerektiğinde uyarır, lidere bilgi verir.
Ekipler sporcularının kondisyon durumlarına göre tempolarını ayarlamalıdırlar. Tempo çok yavaş ya da çok hızlı olmamalıdır.
Yürüyüş tek sıra halinde yapılmalıdır.
DOĞA YÜRÜYÜŞÜNÜN FAYDALARI
Fiziksel gelişim üzerinde olumlu etkileri vardır.
Özgüveni artırır.
Bireyin kendini tanımasını ve geliştirmesini sağlar.
Doğru ve hızlı karar verme yetilerini geliştirir.
Psikomotor becerileri geliştirir.
Doğa ve çevre bilincinin geliştirir.
Karar verebilme becerisi geliştirir.
Sorumluluk alma ve kritik düşünebilme yetisi kazanır.
Arkadaşlık ve birliktelik kavramlarını içselleştirir.
Doğada yaşam, yön bulma ve rota belirleme becerisi kazanır.
Doğa yürüyüşü, sporcuları psikolojik olarak rahatlatır ve günlük
yaşamlarını olumlu etkiler.
DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE KULLANILAN MALZEMELER :
Doğa Yürüyüş Ayakkabısı/Botu: Yürüyüş için uygun, bileği saran, çarşak bandı olan yürünen mevsime ve zemine uygun olmalıdır.

Su Şişesi veya Su Torbası : Günübirlik yürüyüşlerde en az 1, 5 litrelik olmalı, metal veya plastik maddelerden yapılan su taşıma kaplarıdır.


Sırt Çantası: Kamp ve yürüyüş malzemelerini taşımaya yarayan faaliyetin özelliğine göre farklı büyüklükte olan bel ve omuz destekli çantalardır.


Rüzgârlık/Yağmurluk: Doğa yürüyüşü faaliyetleri sırasında doğada oluşabilecek hava şartlarına uygun su geçirmez veya rüzgarı kesen malzemeden üretilmiş koruyucu malzemedir.


İlk Yardım Seti: Doğada oluşabilecek yaralanmalara karşı ilk yardım yapabileceğimiz malzemelerin bulunduğu çantalı settir.


Baton: Doğa yürüyüşlerinde dengemizi sağlayıp, taşıdığımız yükün eşit şekilde dağılımını sağlayan hafif ve küçülebilen malzemelerdir.


Tozluk: Doğa yürüyüşlerinde ayakkabı veya bot üzerine giyilen / takılan çoğunlukla nefes alabilen malzemelerden kısa veya uzun ebatlarda üretilmiş koruyucu malzemedir.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE KULLANILAN GİYSİLER
İç Katman;
Tenimizin üstüne giyilen kıyafetleri tanımlar. Bu katmanda kullandığımız kıyafetlerde, teri ve nemi dışarı atma özelliği bulunmalıdır ki, böylelikle vücudumuzun kuru kalmasıyla gereksiz ısı kaybının önüne geçilmelidir.

Orta Katman; Bu katman içliklerin üzerine ve dış katman arasına giyilen, gömlek, t-shirt, yelek, ince ceket, polar kumaşından üretilen kıyafetler ve pantolonları kapsar. Ana amacı yalıtım amacıyla havayı tutarak size ısı koruması sağlaması ve böylelikle sıcak veya serin kalmanıza yardımcı olmasıdır.



Şapka, Bere Eldiven: Doğa yürüyüşünde başımızı ve ellerimizi güneşten veya soğuktan koruyan farklı malzemelerden üretilmiş malzemelerdir.



