Tabi bu genişlemenin getirdiği bazı güçlükler, mecburiyetler ve kısıtlamalar haliyle gündeme geldi.Bugüne kadar birtakım kurallar belirleyip bunu resmi olarak duyurmamış olmamız nedeniyle belki bazı arkadaşlarımızın, tam olarak yapılan faaliyetleri, çalışmaları, konunun ciddiyetini , önemini farkedememiş olması ihtimalini gördük. Şu ana kadar böyle bir bilgilendirme yapmamış olmamız nedeniyle, kimseyi bu konuda eleştiremeyiz. Zira anladık ki biz yeterince açıklama yapamadık, konunun ciddiyetini ve önemini anlatamadık. Bu nedenle gezengözler olarak bazı konuları, kuralları netleştirerek bilgilerinize sunma ihtiyacını hissettik.
Arkadaşlar, Hepimiz doğada olmak istiyoruz. Doğada olmak, kuş sesleri temiz hava, yürüyüş, spor hepimizin özlediği sevdiği mutlu olduğu bir yaşam şekli…Doğada olmak da kuralları olan bir spor ve yaşam şeklidir ve ‘dağda’ trekking yada tırmanışlar yapmayı içerir.Dağcılık insanların doğayı, yaşamı ve kendilerini tanımak için, kendi fiziksel ve psikolojik sınırlarını öğrenmek ve geliştirmek için doğada, yükseklere doğru yaptıkları yolculukların oluşturduğu bir spor dalıdır. Ancak, dağcılık sadece tırmanmaktan oluşmaz, mücadele, risk ve zorluk da içerir. Dağcılık hepsinin ötesinde, dağın doğasını iyi bilmek demektir. Karşılaşılabilecek zorlukların üstesinden gelebilecek beceriye de sahip olmayı gerektirir.
Şimdi kurallarımızı açıklayalım :
1. Gezengözler, Türkiye Dağcılık federasyonuna bağlı resmi bir kulüptür. Federasyonun belirlediği kurallara azami şekilde uyarak hareket etmektedir. Gezengözler kulübümüzü , resmi kurumlar nezdinde zor durumda bırakacak eylemleri kabul edemeyiz. Asla müsade edemeyiz. Bu aşamadan sonra bu konuda daha hassas olacağız.
2. Dağcılık lisansı olmayan hiçbir kişi, faaliyetlerimize katılamaz. ‘Bir kereden birşey olmaz, arkadaş heveslendi’ vs vs gibi konular, bizim felsefemizde ve kurallarımız içerisinde yoktur. Bu konudaki emrivakiler, bu aşamadan sonra kabul edilmeyecektir.
3. Faaliyetlerimize katılacak olan lisanslı sporcular, faaliyet esnasındaki kurallara uymak zorundadır. Sesli müzik dinlemek, diğer sporcuları rahatsız etmek, öncüyü takip etmemek, artçının gerisinde kalmak, genel yürüyüş sırasından ayrılıp kendine özgü bir rota çizmek gibi konular kabul edemediğimiz konulardır.
4. Faaliyetlerimizde, doğada hiçbir canlıya zarar vermeyiz. Vereni kabul etmeyiz.
5. Faaliyetlerimize katılan herkes, Spor tırmanışta/doğa yürüyüşünde/dağcılıkta gibi faaliyetlerde her türlü sorumluluğun kendine ait olduğunu bilir, bu gibi sporlar ile ilgili tüm risklerine, tehlikelerine karşı, gerekli tüm araştırmaları kendisi yapar, bu konudaki tüm riskleri ve ihtimalleri kendi adına bilir, bu sporlara ait kendisiyle ilgili tüm riskleri bilerek, faaliyete katılan her katılımcınında aynı sorumluluğu aldığını beyan ve kabul eder.
6. Faaliyete katılan herkes, dağcılık lisanslarını yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerektiğinde ibraz edebilmelidir.
7. Covid nedeniyle, herkesin HES kodları güncel olmalı, herhangi bir tereddütlü durumu varsa faaliyet katılmamalıdır.
8. Faaliyetlerde YAZ yada KIŞ şartlarına göre ekipmanlar olmalıdır. Herkes bu konuda kendisini hazırlamalı, eksik kalmamalıdır. Maalesefki dağcılık biraz pahalı bir spordur. Zira ekipmanların fiyatları yüksektir. Ama bu faaliyetler sorunsuz yapılacaksa, ekipmanlar da ilgili hava şartlarına uygun olmalı, sporcuya zorluk yaşatmamalıdır. Temel malzeme ve yiyecekleri (yeterli yiyecek ve içecek, uygun kıyafetler, acil durum ekipmanı, ilk yardım seti, güneş gözlüğü, güneş kremi, şapka veya başlık) unutmayın.
9. Faaliyetlerde, başladıktan sonra hiçbir sporcunun tek başına geri dönmesine müsade edilmez. Eğer acil ve önemli bir durum var ise, mutlaka ekipten bir yada birkaç kişi ile geri dönüşüne izin verilir. Aksi halde, faaliyete başlayan sporcu, faaliyet bitene kadar ekipten ayrılamaz.
10. Dağda olmak, her an farklı birşeylerle karşılaşmamıza neden olabilir. Beklemediğimiz hava şartları, planlanandan uzun süren faaliyet gibi konular olabilir. Bu nedenle, faaliyete katılacak herkes, ‘dar zamana sıkıştırılmış bir işi varsa’ faaliyete katılmamalıdır. Zira dağda bitiş süresini ancak tahmin edebiliriz, ama asla tam olarak bilemeyiz.
11. Haritadaki konumunuzu her daim bilmeli veya GPS navigasyonunu kullanmalısınız. Acil durumlarda bulunduğunuz yere en hızlı ulaşım için konum bilgisi esastır.
12. Yürüyüşe katılmakla; doğa yürüyüşüne engel bir hastalığınızın olmadığını, doğada yaşanması olası olumsuzlukları bildiğinizi, bu olumsuzluklarla karşılanmanız halinde kimsenin sorumlu olmadığını kabul ettiğinizi bilmelisiniz.
13. Faaliyetler için belirlenen hareket saatine mutlaka riayet edilmelidir. En az 10 dk öncesinden faaliyet hareket yerinde olunmalıdır. Belirlenen saat, 3 dk geçtiğinde araçlar hareket edecektir. Bu aşamadan sonra bu konuda kimse beklenmeyecektir. Zira gecikmeler, zamanında orada bulunanlar için haksızlıktır.
14. Faaliyete katılım için ismini yazdırıp mücbir sebep nedeniyle gelemeyecek olanlar da mutlaka en az bir gün öncesinden bunu bildirmelidir. Faaliyete ismini yazdırıp, mücbir bir sebep olmadan faaliyete gelmeyen sporcu, faaliyet için ‘eğer varsa ‘ maddi giderleri ödemek durumundadır. Zira eğer minibüs-otobüs kiralandı ise faaliyete katılacak kişi sayısına göre kiralama yapılmış olmaktadır. Bir kişinin eksikliği birim maliyeti artırmakta, yada gereksiz büyük araç kiralanmasına neden olmaktadır.
15. Son bir not, yürüyüşlerde ellerin boş olması gerektiğini unutmayın. Elleriniz dolu iken sendelediğinizde dengenizi sağlayamaz, düştüğünüzde daha çok zarar görürsünüz. Yürüyüş sırasında baton kullanmanın dengenizi korumanızda yardımcı olacağını unutmayın. Batonunuz yoksa uygun bir sopa da kullanabilirsiniz.
Diyebilirsiniz ki, ‘çok katı kurallarınız var, bunlar da fazla vs vs..’ Elbette saygı duyarız ama biz bu kurallara uyacak dostlarla sırt sırta vererek devam etmek istiyoruz. Kabul edenlere her zaman kapımız açıktır. Herkese, sağlıklı , başarılı ve doğada mutlu faaliyetler dileriz.
Gezengözler GSK Yönetimi